Haren wassen fabels en feiten!

Wassen van ons haar doen we vaak zonder erbij na te denken. Toch is het goed om hier eens bij stil te staan. Er worden veel fabels en feiten verspreid over haren wassen, maar wat is nou waar en wat niet? Sfeer Kappers geeft je voor eens en voor altijd het antwoord!

ALS JE JE HAAR VAAK WAST, WORD JE SNELLER KAAL!

Echt een fabeltje! Iedereen verliest ongeveer 40 tot 100 haren per dag en het maakt echt niet uit of je je haar 1 keer per dag of 1 keer per week wast.

HET IS NIET GOED OM DAGELIJKS JE HAAR TE WASSEN

Dat klopt! Als je iedere dag je haar wast, dan activeer je de talgproductie van je hoofdhuid, wat ervoor zorgt dat je haar er vet uit gaat zien en voelen.

Gebruik je heel veel stylingsproducten, dan moet je ervoor zorgen dat je een kwalitatief goede shampoo gebruikt en eventueel ook een conditioner. Laat je adviseren voor je kapper.

Zo, nu hebben we dat uitgelegd.

Maar hoe moet je nu je haar goed wassen en waarmee dan? Wil je je haar (en hoofdhuid) goed schoonmaken, dan moet je eigenlijk twee keer je haar wassen. We leggen je uit waarom!

Bij de eerste keer wassen koppelen de actieve stoffen in de shampoo zich aan de “vuildeeltjes”. Bij de tweede keer wassen worden die vuildeeltjes waar nodig nog een keer gekoppeld en zwaarder gemaakt, waardoor ze ook echt afgevoerd kunnen worden tijdens het spoelen.

Gebruik je veel stylingproducten in je haar, dan kan het zelfs nodig zijn om je haar drie keer te wassen. Of wanneer je zilvershampoo wil gebruiken, zal je merken dat het minder hard schuimt, vanwege de kleurdeeltjes. Ook dan is minimaal 2 keer wassen nodig.

Welke shampoo is geschikt voor jou?

Er zijn heel veel shampoos op de markt en vaak voor verschillende haartypes. Maar werkt dat echt? Het antwoord is ja! We leggen je per haartype uit waarom en hoe.

Advies voor fijn haar

Bij fijn haar kies je voor een shampoo voor volume. Deze shampoo koppelt vezeldeeltjes aan het haar, waardoor een voller gevoel wordt ervaren. Soms ruwt de shampoo het haar wat op, om te zorgen voor een voller gevoel.

Advies voor vet haar

Heb je vaak last van vet haar en hoofdhuid? Kies dan voor een regulerende shampoo die helpt om de werking van de talgkliertjes te reguleren. We adviseren dan ook om je haar niet te vaak te wassen. Regelmatig alleen uitspoelen zonder gebruik van shampoo kan al helpen om het vettige gevoel en gezicht te verwijderen. Ook het gebruik van een droogshampoo kan helpen om nog een dagje extra zonder wasbeurt door te komen.

Advies voor droog haar

Heb jij echt droog haar, kies dan voor een hydraterende shampoo. Deze zorgt ervoor dat je haar de vochtwaarde behoudt, waardoor het minder droog zal aanvoelen. Een conditioner, maar vooral een masker kan herstel bieden aan haar dat te droog is geworden. Wij adviseren je graag over de juiste keuze!

Advies voor gekleurd haar

Heb je je haar gekleurd, ook dan adviseren we een speciale en verzorgende shampoo. Bijvoorbeeld de Keune Care color shampoo, hierin zitten bestandsdelen die helpen om de kleur langer in stand te houden én het haar te beschermen na een kleurbehandeling.

Zeker voor geblondeerd haar is dit een must, want dit is vaak een relatief agressieve chemische behandeling. De Blonde Care shampoo van Keune versterkt en herstelt beschadigt haar na een blondering. Het zorgt voor minder haarbreuk, tot wel 98%.

Ook als je een ondersteuning of permanent behandeling hebt gehad, hebben we een speciale shampoo. Dit is de Curl shampoo, die helpt om de elasticiteit van het haar te behouden.

Advies bij hoofdhuidproblemen

En ja, dan zijn er nog hoofdhuidproblemen, zoals roos, jeuk en roodheid. Niet fijn natuurlijk, maar meer mensen hebben hier last van dan je denkt. Ook hier geldt: kies niet zomaar een product, maar vraag om het juiste advies.

We maken een schifting tussen cosmetische en medische hulpmiddelen. De meeste merken bieden een cosmetisch hulpmiddel, die niet de oorzaak van het probleem verhelpt. Denk aan stress, overtollige productie van talg of eczeem door bijvoorbeeld een allergische reactie.

Maar er zijn ook shampoos die medisch kunnen worden ingezet. Bijvoorbeeld een activerende shampoo, die kan helpen om haaruitval tegen te gaan en het haar te versterken na een periode van uitval.

Een sensitive shampoo kan jeuk en roodheid verhelpen en de hoofdhuid weer rustig maken. Soms kan ook een shampoo tegen roos hierbij helpen, maar dit kan het probleem ook verergeren. Wij adviseren altijd om te vragen welk product het meest geschikt is voor jouw hoofdhuid, zodat je de juiste middelen gebruikt en het probleem niet nog erger wordt.

Bij aanhoudende problemen zullen we altijd adviseren om naar de huisarts te gaan, die eventueel weer doorverwijst naar een specialist.

Denk na voordat je shampoo gebruikt!

Conclusie: kies niet zomaar een shampoo. En denk erbij na wanneer en hoe je je haar wast. Onze kappers zijn getraind en geschoold om de juiste methode en shampoo toe te passen, dus vraag ons gerust om advies. Het kan echt zorgen voor een beter resultaat en een fijner kapsel!